Verschillende soorten tuinkussens en onderhoudstips

Verschillende soorten tuinkussens en onderhoudstips
23 juli 2020
Verschillende soorten tuinkussens en onderhoudstips

Alle tuinkussens zijn bestand tegen verkleuring, schimmel, chloor en vuil. Daarnaast zijn ze gemakkelijk wasbaar. Het verschil tussen de kussens zit in de buitenhoes, de vullingen van alle kussens zijn gelijk.

Onderhoud tuinkussens

Afhankelijk van het type tuinkussen en kenmerken moet je deze speciaal onderhouden. Zo blijven je kussens in topconditie en kan je jarenlang genieten van de kwaliteit en comfort. In dit artikel zetten we de kenmerken en onderhoudstips op een rijtje.

Tuinkussens schoonmaken

Zijn je tuinkussens vies? Dan maak je ze gemakkelijk schoon met een sopje en zachte doek. Afhankelijk van het materiaal van je kussens, hebben ze specifiek onderhoud nodig.

Type kussen Kenmerken Onderhoud
Textilene All Weather kussens All Weather kussens zijn 100% weerbestendig en kunnen het gehele jaar buiten blijven. De tuinkussen zijn waterdoorlatend en hierdoor erg gebruiksvriendelijk. Regen trekt door het textilene heen in het binnenkussen. Zo is het kussen in relatief korte tijd weer droog. Voor gebruik adviseren we om de tuinkussens in te spuiten met textilene/wicker cleaner. Textilene wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt in meubels, als zitting en rugleuning of als complete bekleding, omdat textilene qua uiterlijk en kenmerken wat weg heeft van kunststof. Het binnenkussen van textilene tuinkussens reinig je met mild schoonmaakmiddel. Het buitenkussen reinig je met LIFE Outdoor Living Textilene & Wicker Cleaner voor optimaal resultaat. Aanbevolen om twee keer per jaar de kussens te onderhouden met de Textilene & Wicker cleaner, want dan worden de poriën weer geopend.
Sunbrella kussens Sunbrella kussens zijn gemakkelijk schoon te maken met borstel of handwas. Speciaal behandeld tegen schimmelvorming. Sunbrella kussens reinig je met handwas met een schoonmaakoplossing van 60 ml zachte zeep voor 4 liter lauw water (minder dan 40 graden). Maak schoon met een zachte borstel en laat de oplossing even intrekken in het weefsel. Spoel grondig af en laat de stof daarna drogen in de open lucht. Grondige schoonmaak voor hardnekkige vlekken en schimmels doe je met een oplossing van 240 ml bleekwater en 60 ml zachte zeep voor 4 liter schoon water. Sproei de oplossing op de stof en laat het even intrekken. Schrob grondig met een zachte borstel, spoel met ruim water af en laat de stof drogen in open lucht.
StofPlus kussens StofPlus kussens zijn behandeld met een UV beschermende coating. Kussens kunnen best wel een keer nat worden. Door de beschermende laag is het zijn StofPlus kussens vuil- en waterafstotend. We raden aan om StofPlus kussens op te bergen bij geen gebruik. Kussens regelmatig met fabric protector inspuiten om beschermlaag te vernieuwen. Zo behouden Stofplus kussens hun waterafstotende functie.
Soltex kussens Soltex is een zachter materiaal dan bijvoorbeeld textileen. Soltex kussens reinig je met soltex/fabric cleaner. Kenmerkend voor Soltex is dat het een natuurlijk, sterk en waterafstotend materiaal is. Advies om de kussens buiten te laten in de lente en zomer. Om de beschermende laag van Soltex kussens te behouden dien je de kussens iedere 4 maanden te behandelen met Soltex protector. Opbergen in de herfst aan te raden.
Comforma Outdoor kussens Zachtheid, comfort en scothgard behandeling van de vezel. Deze behandeling zorgt voor afstoting van vuil en vloeistoffen, zelfs rode wijn. Opbergen bij perioden van slecht weer.

Lees in dit artikel alles tuinkussen onderhoudsmiddelen en bewaartips. Zo blijven je tuinkussens als nieuw. Om jarenlang van te genieten!