Onderhoudsvoorschriften LIFE Outdoor Living tuinmeubelen

Onderhoudsvoorschriften LIFE Outdoor Living tuinmeubelen
19 maart 2021
Onderhoudsvoorschriften LIFE Outdoor Living tuinmeubelen

De tuinmeubelen van LIFE Outdoor Living zijn er in verschillende materialen, soorten en uitvoeringen. In dit artikel lichten we de onderhoudsvoorschriften van LIFE Outdoor Living toe.

Kussens

Kussens van LIFE Outdoor Living zijn er in verschillende materialen: All Weather, Soltex en Comforma. Bij de ontwikkeling van deze verschillende soorten kussenkwaliteiten is veel aandacht geweest voor de diversiteit aan wensen.

Voor elk type klant is het perfecte kussen ontwikkeld

Alle tuinkussens van LIFE Outdoor Living bestaan uit een hoogwaardige vulling, hoes voor de vulling en buitenhoes. De kussens zijn comfortabel en toch stevig met oog voor detail. Zo hebben alle hoezen een weerbestendige, roestvrije rits van hoge kwaliteit. Deze zijn altijd aangepast aan de kleur van het kussen zodat deze zo min mogelijk opvalt. Om de hoes makkelijk te kunnen wassen is deze afritsbaar. Zo kan het binnenkussen weer makkelijk in de buitenhoes geplaatst worden. Nagenoeg alle rugkussens hebben een antislip laag om te voorkomen dat het kussen wegglijd. Alle standaard kussens hebben een bijpassende opberghoes waarin de kussens desgewenst opgeberd kunnen worden. Let op: berg kussens altijd droog op, om schimmel te voorkomen.

Het binnen kussen

Door jarenlange productinnovatie heeft LIFE Outdoor Living hoge kwaliteit binnen kussens ontwikkeld. Hierdoor kun je het gehele jaar comfortabel genieten van het buitenleven.

De vulling van zitkussens is gemaakt van zacht schuim polyether, met een hoge SG-waarde van 22. Deze waarde geeft aan hoeveel kilo schuim er per kubieke meter is gebruikt. Hierdoor is de kwaliteit en het comfort van de kussens gewaarborgd.

De vulling heeft een antibacteriële behandeling gehad. Zo voorkomen we aantasting door vervelende schimmels. Dit is natuurlijk een groot voordeel bij kussens die (bijna) altijd buiten liggen. Om de vulling zit een hoes van polyester. Een waterdoorlatende stof met een kortere droogtijd. Dit alles is zorgvuldig getest voor optimaal comfort en kwaliteit.

Uniek aan de binnen kussens van LIFE Outdoor Living

  • Hebben een antibacteriele behandeling gehad.
  • Hebben een hoge SG-waarde (SG staat voor dichtheid van het materiaal).
  • Hebben een polyester binnen hoes welke gemakkelijk te vervangen is.

Rugkussens

Ook de rugkussens bestaan uit een vulling, binnen hoes en buitenhoes. De vulling van de rugkussens is gemaakt van een polyestervezel. Ook voor dit materiaal geldt hoe meer kilogram in een rugkussen, des te steviger/harder het kussens is. Daarnaast is dit de beste soort vulling om water gemakkelijk door het kussen te laten lopen.

Bekledingsstoffen

LIFE Outdoor Living heeft verschillende bekledingsstoffen met elk unieke eigenschappen.

All Weather

Een All Weather kussenhoes is gemaakt van textileen en mag altijd buiten blijven liggen, ook in de winter. All Weather kussens hoeven niet opgeborgen te worden. De tuin is altijd aangekleed! Textileen heeft als kenmerken dat het: heel sterk is, niet verkleurd en goed is bestand tegen vuil. Textileen heeft een open structuur en is waterdoorlatend. Het kussen droogt snel na een regenbui. Om het drogen te versnellen kun je het kussen indrukken of op zijn kant zetten, het water zal er sneller doorheen lopen.

Onderhoud All Weather kussens

Door het kussen al voor ingebruikname in te spuiten met de meegeleverde LIFE Textileen en Wicker Cleaner wordt het kussen minder snel vuil en loopt het water sneller weg. Daarna dient dit regelmatig herhaald te worden, om ervoor te zorgen dat de vezel mooi open blijft. De kussenhoes is gemakkelijk te verwijderen en mag zo nodig uitgewassen worden in de wasmachine op 30 graden.

Soltex

Een Soltex kussenhoes is volledig weersbestendig, maar heeft een natuurlijke look en feel. Dit kussen mag tussen maart en oktober buiten blijven liggen. Berg het kussen in de winter binnen op of dek de set met een beschermhoes af. Soltex is een sterke robuuste stof, onderhoudsvriendelijk en kleurvast. Dit kussen heeft een dichtere structuur en is daardoor water- en vuil afstotend.

Onderhoud Soltex kussens

Wij adviseren om Soltex kussens in de winter op te bergen. Dit zorgt ervoor dat de water- en vuilafstotende laag goed intact blijft. Wanneer het kussen toch vies is geworden is het kussen is eenvoudig schoon te maken met Soltex en Fabric Cleaner. Je kunt het kussen daarna behandelen met Soltex en Fabric Protector. Hierdoor loopt het water weer sneller weg en hecht vuil zich minder snel aan de stof.

Comforma Outdoor

Conforma Outdoor is nieuw ontwikkeld door LIFE Outdoor Living. Wanneer comfort voorop staat, boven het gemak van ‘altijd buiten liggen’, of wanneer kussens onder een veranda of overkapping gebruikt worden, is terecht gekozen voor Conforma. Conforma is een zeer zachte stof. Dit geeft het kussen een zeer luxe uitstraling. Deze kussens hebben een scotchgard bescherming en een dichte structuur wat zorgt voor goede afstoting van vuil en vloeistoffen, waaronder zelfs rode wijn.

Onderhoud Comforma

Conforma kussens moeten opgeborgen worden of naar binnen gehaald, wanneer het langere tijd gaat regenen. Het kussen heeft een scotgard behandeling, dus is vlekbestendig. Wanneer het kussen toch vies is geworden, is het kussen eenvoudig schoon te maken met Soltex en Fabric Cleaner. Je kunt het kussen daarna behandelen met Soltex en Fabric Protector. Hierdoor loopt het water weer sneller weg en hecht vuil zich minder snel aan het kussen.

Teakhout

Teakhout komt van de teakboom, een boom die wel tot 40 meter hoog kan groeien en van oudsher in Zuid-Azië groeit. Door deze langzame groei krijgt het hout de eigenschappen waarvoor teakhout gebruikt wordt in tuinmeubelen. De jaarringen komen dichter tegen elkaar aan te zitten waardoor het percentage olie en vet toeneemt. Het hout droogt hierdoor niet uit, wat de levensduur van het hout verlengd. Daarnaast kan teakhout niet rotten, wat het onderhoud makkelijker maakt.

Teakhout gebruikt in LIFE Outdoor Living tuinmeubelen is duurzaam en legaal gekweekt en gekapt. Al het teakhout is SVLK gekeurd en wordt geregistreerd. Bij LIFE Outdoor Living ben je verzekerd van legaal, duurzaam en sterk teakhout.

Teakhout is een prachtig natuurlijk materiaal met goede eigenschappen voor langdurig buitengebruik. Teakhout onderhouden is niet moeilijk, wij vertellen graag alles dat je moet weten over teakhout schoonmaken, beschermen en onderhouden.

Soorten teakhout

LIFE Outdoor Living maakt gebruik van verschillende soorten teakhout: robuust teak, red teak en greywash teak. De kwaliteit van deze teaksoorten is vergelijkbaar, alleen is de kleur van het teak anders.

De eigenschappen van teakhout

  • Teakhout voelt zacht en warm aan door de olie en vetten in het hout, hierdoor is het hout niet/moeilijk te verven.
  • In droge perioden zal teakhout krimpscheurtjes vertonen.
  • Hout is een natuurproduct. Ieder product is dus uniek.
  • Alle LIFE Outdoor Living teak tuinmeubelen zijn reeds in de fabriek behandeld met teak shield. Dit voorkomt vlekvorming en laat het meubel mooier vergrijzen.

Onderhouden van teakhout

Het onderhouden van teakhout is, als dit regelmatig gebeurd, niet moeilijk. Door regelmatig onderhoud wordt de levensduur verlengd. Met het juiste onderhoud wordt teakhout zelfs mooier, omdat het hout met de jaren gaat ‘leven’. Door de natuurlijke olien in het hout is de kans op scheuren minimaal. Wel kunnen er hele kleine haarscheurtjes ontstaan, dit is een natuurlijk proces en doet niets af van de kwaliteit van het hout.

Om teakhouten producten te beschermen tegen vuil en vlekken, raden wij aan om deze tenminste 2 of 3 keer per jaar te behandelen met de bijgeleverde Teak Shield. De meubelen zijn vanuit de fabriek al behandeld met de Teak Shield. Dit product slijt binnen een aantal maanden, waarna het opnieuw aangebracht moet worden. De Teak Shield is kleurloos en is tevens een beschermlaag, zodat vuil en vlekken niet in het hout trekken. Het is erg belangrijk dat het hout stofvrij, schoon en kurkdroog is voor de Teak Shield aangebracht wordt.

Door middel van de weersinvloeden kan de toplaag van een teak product slijten. De originele kleur van het teakhout kan naar boven komen wanneer de bovenste laag sneller slijt dan de verkleuring onder deze laag. Wanneer je de aangebrachte kleur wilt behouden, kun je het product behandelen. De behandeling hangt af van het type tafel. Voordat de tafel behandeld kan worden met Teak Color Grey of Robuust Teak Protector dient eerst de tafel goed gereinigd te worden met Teak Cleaner.

Let op dat na deze kleurbehandeling altijd weer een laag Teak Shield wordt aangebracht om de tafel te beschermen tegen water en vuil.

Greywash Teak: behandel het teak met de Teak Colour Grey. Hiermee kan de kunstmatige grijze kleur opnieuw worden aangebracht. Ook dit is weer een kunstmatige kleurlaag die opnieuw zal vervagen/loslaten.

Robuust en Red Teak: behandel het teak met Teak Protector. Hiermee breng je de warme bruine kleur terug aan op de tafel. Met Teak protector kan ook een reeds vergrijsde tafel terug op kleur worden gebracht.

Gebruiksaanwijzing onderhoud producten

Stap 1 LIFE Outdoor Living Teak Cleaner: draag altijd oog bescherming en rubberen handschoenen bij het gebruik van de Teak Cleaner. Bedek de ondergrond van de werkplek. Spoel het meubel af met water. Schud de Teak Cleaner voor gebruik. Breng de Teak Cleaner aan op het meubel met een spons en laat dit 3 minuten intrekken. Veeg na 3 minuten de tafel schoon in de richting van de nerf met een aluminium/schuurspons. Spoel het meubel af met water. Let op: voor het gebruik van onderstaande onderhoudsmiddelen raden we altijd het gebruik van de LIFE Outdoor Living Teak Cleaner aan.

Stap 2 LIFE Outdoor Living Teak Shield: bedek de ondergrond van de werkplek. Maak het teak eerst schoon met een Teak Cleaner. Zorg ervoor dat het teak 100% droog en stofvrij is. Goed schudden van de fles Teak Shield (minimaal 1 minuut). Breng een laag Teak Shield aan met een zachte, pluisvrije doek. Laat het goed intrekken. Na 4 uur drogen een nieuwe laag aanbrengen. Laat het 48 uur drogen. Voorkom invloeden van buitenaf. Behandel het teak minimaal 1 keer per seizoen. Bewaar dit product inclusief doek pluisvrij.

LIFE Robuust Teak Protector: zorg voor een schoon oppervlak. Breng een dunne laag aan. Laat dit 30 minuten drogen. Breng een tweede laag aan. Na aanbrengen van de 2e laag wederom laten drogen en dan als laatste een laag Teak Shield zodat de tafel weer beschermd is tegen de weersinvloeden.

LIFE Teak Colour Grey: draag altijd beschermende handschoenen en oogbescherming. Zorg voor een schoon oppervlak. Breng een dunne laag aan. Laat dit 30 minuten drogen.

Polywood

Polywood is een erg sterk type kunststof genaamd polystyreen. Dit type kunststof kunnen ze er precies zo uit laten zien als hout. Het materiaal is onderhoudsarm, licht van gewicht, weersbestendig en is behandeld tegen UV-straling.

De eigenschappen van Artwood/Polywood

Polywood is gemaakt van een hoogwaardig kunststof (Polystyreen). Het grote voordeel aan polywood is dat het een stuk goedkoper is dan hout, daarnaast vergt het veel minder onderhoud dan echt hout. Polywood is kleurecht en daardoor zal er geen afwijking zijn tussen het meubel in de showroom en het geleverde product thuis.

Onderhoud van Polywood

Intensief onderhoud is niet nodig bij polywood. Belangrijk bij het gebruik van polywood is dat er geen direct contact is met hete pannen, borden of glazen. Dit kan blijvende schade veroorzaken en daarom raden wij aan onderzetters te gebruiken.

Met Polywood Protector wordt het materiaal beschermd tegen vuil en vlekken. Heb je toch last van vlekken? Verwijder deze dan met Polywood Reininger.

Aluminium

Aluminium is een licht, sterk, roestvrij materiaal, waardoor het erg geschikt is voor de productie van tuinmeubelen.

Eigenschappen van aluminium

Aluminium is een materiaal dat veelvuldig wordt toegepast in de collectie tuinmeubelen van LIFE Outdoor Living. Aluminium heeft vele voordelen voor het gebruik buitenshuis. Het is namelijk licht van gewicht maar toch erg sterk en roest niet. Bovendien is aluminium duurzaam en zeer onderhoudsvriendelijk.

Alle aluminium producten van LIFE Outdoor Living zijn gepoedercoat. Dit om ervoor te zorgen dat deze kras vast en vochtresistent zijn. Voor de poedercoating worden de producten fijn geschuurd en in een dompelbad gereinigd.

Pas daarna wordt de poedercoating aangebracht. Met de voorbehandeling zorgen we ervoor dat er een betere verfhechting is en wordt het product beschermt tegen corrosie (roestvorming).

Onder de meubels zitten kunststof slijtdoppen, die zorgen dat de meubels, bij verplaatsen, geen krassen veroorzaken. Deze zijn indien nodig vervangbaar.

Onderhoud van aluminium

Reinig en bescherm aluminium tuinmeubelen eenvoudig met de LIFE Outdoor Living Aluminium Cleaner en Protector.

Gebruiksaanwijzing LIFE Outdoor Living Aluminium Cleaner en Protector: gebruik van (huishoud)handschoenen wordt aanbevolen. De Aluminium Cleaner & Protector is gebruiksklaar en mag direct worden aangebracht. Goed schudden voor gebruik en een dunne laag aanbrengen met een schone, droge doek. Laat 30 seconden intrekken. Er ontstaat een doffe laag. Oppoetsen tot er een glans ontstaat met een doek.

Spraystone

Spraystone is een composiet finishing laag die aanbracht kan worden op vele soorten ondergrond zoals glas, MDF, keramiek of glasvezel. LIFE Outdoor Living kiest voor veiligheidsglas, zodat het een flexibel geheel blijft en mooie strakke lijnen ontstaan. Daarnaast is de combinatie met glas uitermate geschikt voor buitengebruik.

De composiet laag bestaat uit 5 verschillende lagen van natuurlijke mineralen, steengruis, een slijtvaste topcoat met UV remmers. Dit alles voegen ze samen met een hoogwaardig bindmiddel wat zorgt voor de mooie egale structuur. Doordat LIFE Outdoor Living met hoge kwaliteit componenten werkt is de spraystone erg sterk en zal deze niet snel beschadigen.

Eigenschappen van Spraystone

Spraystone heeft de uitstraling van steen maar niet het gewicht, waardoor de tafel beter te hanteren is. Ook de zijkanten van de bladen zijn voorzien van een spraystone laag. Glas en spraystone bladen liggen los op de frames. Tussen het frame en het blad zitten siliconen doppen, die voorkomen schuiven en zorgen dat het blad stabiel ligt. Alle glas/spraystone bladen zijn vervaardigd van gehard veiligheidsglas. Dit betekent dat de bladen zeer sterk zijn. Mochten ze toch breken, dan valt het blad uiteen in vele kleine stukjes (zoals een autoruit). Alle zijkanten zijn voorzien van een facetrand.

Onderhoud van spraystone

Het is noodzakelijk om een beschermende laag aan te brengen. Je dient hiervoor de bijgeleverde LIFE Outdoor Living Spraystone beschermer te gebruiken. Wanneer je langdurig bloempotten of andere accessoires op de tafel laat staan, kunnen deze vlekken veroorzaken. Het wordt aanbevolen deze regelmatig te verplaatsen.

Wanneer je een beschermhoes gebruikt, zorg dan voor voldoende afwatering, door middel van een kleine verhouding in het midden. Hiermee voorkom je eventuele vlekvorming.

LIFE Outdoor Living Spraystone Protector: altijd beschermende handschoenen en oogbescherming gebruiken. Zorg ervoor dat het deel dat behandeld moet worden schoon en droog is. Gebruik hiervoor een Spraystone Cleaner. Schud de beschermer goed voordat je deze gaat gebruiken. Spray de beschermer op het oppervlak. Wrijf het in met een vochtige doek. Werk in cirkelbewegingen. Laat het 5 minuten inwerken. Wrijf met een droge doek de beschermer goed uit, zodat er geen overtollig product overblijft.

LIFE Outdoor Living Spraystone Cleaner: spuit rechtstreeks op het te behandelen oppervlak. Laat dit 10 minuten inwerken. Verwijder met een borstel de aanslag door in cirkelbewegingen te werken. Spoel het oppervlak met water en wrijf het oppervlak droog met een doek.

Keramiek/epoxy

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het begrip keramiek is afkomstig van het Griekse woord 'Keramos', dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel 'werk gemaakt van aarde'. Klei wordt nadat het bewerkt, gevormd en gedroogd is, gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek.

LIFE Outdoor Living heeft verschillende keramiek kleuren en stijlen. De productie vindt plaats in verschillende landen, met elk hun eigen unieke afwerking.

Keramiek in combinatie met glas

Waarom wordt keramiek gecombineerd met glas? Dit doet LIFE Outdoor Living, omdat zij keramiek hebben verlijmd met veiligheidsglas. Dit heeft een aantal voordelen: het is een lichter dan wanneer het dezelfde dikte in volledig keramiek zou zijn en het blad is hierdoor flexibeler waardoor het beter geschikt is voor tafelbladen.

Eigenschappen van keramiek

Een keramiek blad is gemaakt van 2 of 3 dunne lagen keramisch materiaal die gelijmd worden op een glazen plaat. Keramisch materiaal is hard gebakken en daardoor uitstekend geschikt om het hele jaar buiten te laten staan. Keramiek heeft de looks en uitstraling van natuursteen, natuurlijke looks, kleuren en is makkelijk met andere materialen te combineren. Er is grote keuze in kleuren en patronen. Bovendien is elk keramiek werkblad 100% kleurvast. Verder heeft een keramiek werkblad veel praktische voordelen: het materiaal is hard; harder dan graniet zelfs. Ook heeft een keramisch tafelblad geen naden of randjes, wat de hygiene ten goede komt. Datzelfde geldt voor de hoge vlekbestendigheid van een keramiek blad.

Keramiek is onderhoudsarm en blijft mooi, dankzij de krasbestendigheid en watervastheid. Doordat het materiaal niet poreus is, tast vocht het niet aan en trekken voedselresten er niet in. Een zeer befaamde eigenschap van een keramiek blad is de hittebestendigheid. Schalen kunnen vanuit de oven rechtstreeks op het keramiek geplaatst worden, tot een temperatuur van circa 450 graden Celsius!

Wat is Epoxy?

Epoxy is een hele dunne laag keramiek die meteen op het glasblad geplakt en gedrukt is. Bij keramiek bladen wordt er eerst een dik keramiek blad gemaakt, die daarna pas verlijmd is met glas. Bij epoxy gebeurd dit direct op de glasplaat. Dat scheelt een aantal stappen in het proces daardoor is dit product een goedkoper alternatief op keramiek met glas.

Onderhoud van keramiek en expoy

Let op: gebruik nooit harde schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en/of chemische producten.

Bescherming tegen: verschillende weerinvloeden. Verwijdert vuil en vlekken.

Gebruiksaanwijzing: gebruik van (huishoud)handschoenen wordt aanbevolen. LIFE Outdoor Living Keramiek Cleaner & Protector is gebruiksklaar en mag direct worden aangebracht. Goed schudden voor gebruik en een dunne laag aanbrengen met een schone, droge doek. Laat 30 seconden intrekken. Er ontstaat een doffe laag. Oppoetsen tot er een glans ontstaat met een doek. Behandel het keramiek tweemaal per jaar.