Onderhoud teakhouten tuinmeubelen

Onderhoud teakhouten tuinmeubelen
Posted in: Onderhoud
Geschreven door:

Wat is teakhout?

Teakhout: wat is het eigenlijk? Teak is een houtsoort. Teak heeft als grote voordeel dat er als het ware een soort van olie inzit. Dit zorgt ervoor dat het hout eigenlijk van nature vettig is. Door dit vettige wat teakhout heeft, stoot het makkelijker water af. Er zijn diverse producten gemaakt van teakhout, die onderhouden moeten worden. Maar hoe?

Teakhouten tuintafels uit de fabriek

Teakhouten tuintafels worden vanuit de fabriek behandeld met een verflaag. Dit zodat het teakhout reeds een bepaalde kleur heeft bij aankoop. Deze laag is kunstmatig en vervaagd na verloop van tijd. Teakhout is van zichzelf namelijk warmbruin van kleur, inherent aan teak is echter het vergrijzingsproces. Dit proces verloopt het snelst in de lente en zomer. Onder invloed van de zon en een regenbui is het hout binnen enkele maanden grijs van kleur. Wil je dit niet, dan zal je je tuintafel moeten behandelen. Als je teakhouten tuintafel naar wens is bij bezorging, dan kan je hem behandelen met teak shield voor bescherming. Zelfs bij het gebruik van teak shield kunnen er kringen of vlekken ontstaan, als je bijvoorbeeld een vaas of pot op je tafel hebt staan.

Wat doet een teak protector?

In de teak protector zit de kleur. Er kan gekozen worden uit de kleuren: natural teak (dat heet teak protector), vintage teak of robust teak protector (voor de nostalgische donkerbruine kleur) en de greywash teak om je tuintafel een moderne grijze look mee te geven. Teak protector gebruik je na het reinigen van je tuintafel, als je je tafel weer op kleur wilt brengen. Je kunt de tafel ook natuurlijk laten vergrijzen, zonder de kleur te herstellen.

Wat doet een teak shield?

Een teak shield beschermt je tuinmeubel of tuintafel tegen vuil en vlekken. Teak shield is een bijna onzichtbare beschermer die helpt voorkomen dat voedsel (koffie, ketchup, rode wijn olijfolie enz). in het teak binnendringt. Zelfs na het gebruik van teak shield, is het verstandig om alsnog met water of een sopje het vuil van te tafel te halen en het niet in te laten trekken.

Schoonmaken van je teakhouten tuinmeubel doe je op de volgende manier

 1. Schoonmaken met water en groene zeep/soda of een teak cleaner. Zodra soda is opgedroogd kan direct de teak protector gebruikt worden. Mocht dit niet helpen, kan als laatste het tuinmeubel opgeschuurd worden met een fijnkorrelig schuurpapiertje. Licht opschuren met een schuurmachine kan natuurlijk ook. Dit geeft het meest egale effect. Maar dit is niet onze eerste geadviseerde optie. Indien je je tafel reinigt met groene zeep, raden wij aan de tafel enkele weken ongemoeid te laten, dit omdat groene zeep een lichtvettig residu achterlaat. Met een Teak Cleaner reinig je de tafel grondig en veilig (absoluut geen hogedrukreiniger gebruiken). Reinig de tafel ook nooit met agressieve schoonmaakmiddelen. Indien je toch een ander middel wenst te gebruiken test altijd de uitwerking op een onopvallende plaats (onderkant tafelblad).
 2. Vervolgens bestaat de keuze uit: de tafel in de huidige staat laten en alleen teak shield gebruiken óf de tafel in kleur opbouwen met behulp van teak protector en vervolgens nabehandelen met teak shield voor algemene bescherming.

Teak Shield gebruiken

Bruin karakter van je tuintafel behouden? Gebruik eerst Teak Protector en daarna Teak Shield!

 1. Gebruik beschermende handschoenen en oogbescherming. Bedek de ondergrond van je werkplek voordat je aan de slag gaat.
 2. Oud, donkergrijs teak: maak het teak eerst schoon met een teak cleaner.
 3. Nieuw teak: behandel je teak tuinmeubel direct voordat je deze blootstelt aan de weersinvloeden.
 4. Zorg dat het teak 100% droog en stofvrij is.
 5. Schud voor gebruik de teak shield minstens één minuut. Breng een laag Teak Shield aan met een zachte, pluisvrije doek en laat het goed in de teak intrekken.
 6. Breng na 4 uur droogtijd een tweede laag aan.
 7. Laat het teak nu 48 uur drogen alvorens het aan de weersomstandigheden bloot te stellen.
 8. We bevelen aan het lichtgrijze teak minstens eens per jaar met Teak Shield te behandelen.

Teak Protector gebruiken

Teak Protector zorgt ervoor dat de lichtbruine kleur van teakhout langer behouden blijft. Tot wel vier keer langer dan teak olie en tot twee keer zo lang dan een Teak Sealer. Onze teak protectors zijn 100% op waterbasis; geen giftige dampen en niet brandbaar. Gemakkelijk en snel aan te brengen. Teak Protector is geen olie, niet vettig.

 1. Gebruik beschermende handschoenen en oogbescherming. Bedek de ondergrond van je werkplek voordat je start.
 2. Nieuw teak: eerst reinigen met Teak Cleaner (of de meubels eerst een week buiten laten staan, voordat je start met de behandeling).
 3. Grijs teakhout of met teakolie behandeld teakhout eerst even reinigen met Teak Cleaner.
 4. Als het teak ruw aanvoelt, schuur het dan licht voor behandeling met de protector. Het teakhout dient 100% droog en stofvrij te zijn.
 5. Teak Protector voor gebruik minstens één minuut goed schudden. Onvoldoende schudden kan leiden tot ongelijke verkleuring.
 6. Wij adviseren de Teak Protector eerst op een klein gedeelte (bijvoorbeeld de achterkant van een stoelpoot) te testen, om te beoordelen of de kleur aan je verwachtingen voldoet.
 7. De Teak Protector gelijkmatig en dun met een pluisvrije doek op het meubel aanbrengen. Na 30 minuten droogtijd een tweede dunne laag aanbrengen.
 8. Het is aan te bevelen de teakmeubels minstens eenmaal per jaar met Teak Protector te behandelen.
6 maart 2017