Onderhoud Boretti buitenkeuken

Onderhoud Boretti buitenkeuken
Posted in: Onderhoud
Geschreven door:

Het onderhouden van je (Boretti) buitenkeuken

Als mensen hun barbecues meer zouden zien als hun fornuis, dan zouden er een stuk minder problemen zijn met slijtende grills. Je moet maar zo denken, na te hebben gekookt op je fornuis maak je deze over het algemeen schoon, toch? Natuurlijk zijn er rommelige koks, maar bij een barbecue is het schoonhouden van je kookmateriaal eingelijk niet anders dan bij je gewone keuken en fornuis. Bij intensief gebruik van je barbecue is het belangrjk om zelfs regelmatig een grondige reiniging door te voeren. Dat omvat het weghalen van alle losse onderdelen en het schoonmaken van de branders. Iedere keer als je deze hebt gebruikt, dien je deze te reinigen. Op z’n minst lichtjes. Hoe je dit goed doet? Leggen we je uit in dit blog.

Het reinigen van roosters

Roosters zijn de uitzondering op deze algemene regel. Hier werkt ‘af en toe schoonmaken’ niet.Deze moeten na elk gebruik volledig worden gereinigd. Hiermee voorkom je het vastplakken van vlees op je grill wat het weer eenvoudiger maakt om erop te barbecueën. Nu zijn er talloze producten verkrijgbaar voor het reinigen van een rooster, maar een simpele staalborstel is het beste. Het blijkt dat er weinig mensen zij die deze taak goed weten uit te voeren. Allereerst is het slim om het rooster na gebruik te reinigen, niet ervoor. Zodra het rooster redelijk is afgekoeld, maar nog wel warm is, verwijder je alle overgebleven etensresten met de borstel. Het is veel makkelijker etensresten te verwijderen als deze nog warm zijn en niet als ze afgekoeld zijn en de kans hebben gekregen om uit te harden op het rooster.

Een van de belangrijke dingen van houtskoolbarbecues is dat je deze schoon maakt na ieder gebruik. Echter zijn er weinig mensen die gebruik maken van deze kans en dumpen alleen het overgebleven as. Het bijhouden van dit karwei met een staalborstel om alle aangekoekte resten weg te halen, maken het uiteindelijke reinigen een stuk makkelijker.

Ook barbecues met as vangers moeten schoongemaakt worden. Dus elke keer dat je je houtskoolbarbecue gebruikt, reinig het rooster en borstel het as en overgebleven etensresten weg. Dit voorkomt veel rook en slechte smaken voor de volgende keer. Eens in de zoveel tijd moet je er echt even alles wegschrapen wat zich is gaan ontwikkelen op de bodem van de barbecue. Minimaal 1 keer per jaar moet je de barbecue grondig schoonmaken met een emmer sop. Mocht de verf van je barbecue hierdoor slijten kun je de barbecue zelf met hitte werende verf opknappen. Al is dit laatste waarschijnlijk bij onze Boretti barbecues niet nodig. Door je buitenkeuken goed te onderhouden, geniet je er ook langer van. Dat wil jij toch ook?

Geëmailleerde onderdelen van je barbecue

Geëmailleerde elementen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Je mag hiervoor gerust schurende reinigingsmiddelen en sponsjes gebruiken.
Let wel op: giet nooit koud water in een geëmailleerde kuip die nog warm is. Zo kan je het email beschadigen. Begin na je party dus niet té snel met poetsen, maar wacht even tot alles afgekoeld is.

Roestvaststalen onderdelen

Veel Boretti barbecues bevatten RVS materialen. Bij het reiningen van roestvaststalen onderdelen is het belangrijk geen agressieve producten of schuursponsjes te gebruiken. Kies dus voor een niet-agressief reinigingsmiddel en een zachte spons of doek. Laat het product even inwerken, spoel grondig af en droog zeer goed af. Wil je vermijden dat er zich roest vormt? Zorg dan dat roestvaststalen onderdelen niet in contact komen met chloor, zout of ijzer.

Onderhouden van je barbecue rooster

Het rooster kun je het best even laten weken, voordat je er op gaat boenen. Nadat je het rooster hebt laten weken kan je het beste het rooster van je barbecue verder reinigen met een zacht sponsje en niet-aggresief geinigingsmiddel. Droog het rooster vervolgens goed af en berg het binnenshuis op.

Droog opbergen of beschermen met een hoes

Is je barbecue gereinigd? Droog hem dan zeer goed af en bewaar hem op een droge plaats bijvoorbeeld in je garage, tuinhuis of een andere overdekte, droge plaats. Het is aan te raden om je barbecue daarbij te beschermen met een hoes. In onze megastore te Sittard adviseren vak professionals je graag over de aanschaf van een Boretti barbecue. passende hoes en welke materialen nodig zijn voor onderhoud en kwaliteitsbehoud. Gaat je BBQ een lange winterslaap tegemoet, verwijder dan het rooster en berg het binnenshuis op.

Advies over het reinigen van je Boretti barbecue? Neem contact op of bezoek onze megastore. We helpen je graag!

13 april 2017